Napisao: Auto Šestovac

Popravka šoferšajbne

Zima je i biće kamenčića iz udarnih rupa koje se šire, ali i rizle koju posipaju kamioni zimske službe. Raste šansa da se nešto od toga „lansira“ ispod točkova i ošteti nekome šoferku.

Donosimo najčešća pitanja vozača:

Koliko košta reparacija šoferšajbne?

Reparacija šoferšajbne košta u prosjeku od 50 do 100 KM – zavisi od vrste i veličine oštećenja, kao i od toga gde je radite.

Kolika je garancija na reparaciju?

Prije odluke gde ćete raditi reparaciju raspitajte se kakva je i kolika garancija. Neki servisi daju trajnu garanciju da popravljeno oštećenje nikada neće nastaviti da se širi.

Da li će oštećenje nakon reparacije moći da se primjeti?

Zavisi od vrste i veličine oštećenja, kao i vremena nakon kojeg se reparira. Neka oštećenja mogu da se poprave tako da postanu potpuno nevidljiva, a drugima vidljivost može da se smanji do 50%.

Zato je važno brzo reagovati. Što se prije dođe na popravku, popravka će biti uspešnija – naravno, u zavisnosti od vrste i stepena oštećenja.

Zaštitite oštećenje od prljavštine čim ga primjetite!

Veoma je važno da se oštećenje što pre zaštiti od ulaska prljavštine ili vlage. Možete preko njega da zalepite selotejp ili nešto slično.

Sve dok je oštećenje čisto, estetski će mnogo bolje ispasti nakon reparacije. Ukoliko dođe do oštećenja i vi koristite brisače koji praktično trljaju prljavštinu preko oštećenja, veća je mogućnost da će nečistoće i vlaga ući u dubinu oštećenja, a to posle ne može da se izvuče.

Zašto je važno što pre reagovati?

Zato što staklo trpi nagle promene temperature, a to može da dovede do širenja oštećenja i to ne samo do te mere da popravka nije moguća, već može doći dotle da je neophodna zamena šoferšajbne.

Dakle, što se prije reaguje, manja je mogućnost za nastanak ozbiljnijih troškova.

Kada je oštećenje preveliko za popravku?

Reparacija se radi samo ukoliko oštećenje nije veće od kovanice od 20 dinara. Naravno, tu su i drugi faktori, kao što su vrsta oštećenja, starost (pre koliko vremena je nastalo), mesto na vetrobranu…

Koju vrstu oštećenja je najteže popraviti?

Oštećenja su prema obliku dobila nazive:

  • Kravlje oko – krug
  • Zvezda – oštećenje sa više krakova
  • Brk – tačkica sa dve male linije levo i desno
  • Tačka

Najteže je popraviti zvezdu, zato što sve te linijice (krakovi) moraju da se popune. Uzalud se radi ako se popuni 9 od 10 linija – ta jedna može da nastavi da se širi i sav trud je uzalud.

Da li je svejedno gde se oštećenje nalazi?

Reparacija se uglavnom ne radi ukoliko je oštećenje u vidnom polju vozača. U nekim servisima je rade ako je oštećenje manje od npr. 10 milimetara. 

Takođe se ne popravlja ukoliko se nalazi u zoni kroz koju „gleda“ kamera sistema ADAS, odnosno u gornjem delu vetrobrana, kod retrovizora.

Nije preporučljivo popravljati ni oštećenja koja se nalaze na ivici vetrobrana, pošto je staklo tu najosetljivije.

Može li da se popravi linijsko oštećenje?

Može, ali linijska oštećenja su vrlo problematična. Stoga u nekim servisima uopšte ne preporučuju njihovu popravku, naročito ukoliko su u vidnom polju vozača.

Mogućnost i isplativost popravke zavise od dužine linije i mesta na kojem se pojavila.

Kako se radi reparacija vetrobrana?

Tehnolozi prave specijalnu smešu (smolu), koja se posebnim alatom pod pritiskom ubacuje u oštećenje, UV lampom se tretira smola i zatim se obavlja poliranje. Procedura traje oko 30 minuta, obično i manje.

Šta najčešće izaziva oštećenja?

Kamenčići i rizla koja se zimi posipa po putu – oni su uzrok u 99,9% slučajeva. Izlete ispod točkova kamiona ili auta i oštete vetrobran.

Izvor: polovniautomobili.com Dragan Romčević

07.02.2020.

Категорије

Back to top