Napisao: Auto Šestovac

Kako produžiti trajanje gume na automobilu

Ljudi ponekad ne smatraju pneumatike najvažnijim dijelom automobila, iako one spadaju u najbitnije dijelove jer jedino one imaju kontakt sa podlogom po kojoj vozimo. Od kvaliteta pneumatika zavisi bezbednost i udobnost vožnje. Jako je bitno da na svom vozilu imate kvalitetne, dobro očuvane gume jer one moraju biti u stanju da prime sve sile koje deluju na njih – kada se koči, ubrzava ili skreće.

Redovna provjera guma

Kako bi imali uvid u kakvom su stanju vaše gume, najbolje je detaljno ih pregledati jednom u dve-tri nedelje. Pregled bi trebalo da se sastoji od provere pritiska u gumama (uključujući i rezervnu) i vizuelnog razgledanja spoljne strane. Ukoliko uočite neke izbočine, posekotine ili nedostatak parčeta na gumi, obavezno odite do specijalizovanog servisa za gume, tj. vulkanizera. Pritisak u gumama igra ključnu ulogu u životnom veku i performansama guma. Pritisci u gumama se određuju za svako vozilo pojedinačno od strane proizvođača vozila. Preporučene pritiske u gumama od strane proizvođača za vaše vozilo možete naći i pročitati na poklopcu rezervoara, vratima auta, ispod haube ili u kaseti vozila.

Izbjegavajte agresivnu vožnju

Mirna vožnja, bez naglih kočenja, ubrzavanja i skretanja svakako čuva gume. Agresivnom vožnjom ćete pored oštećenja guma, imati i veću potrošnju goriva. Kada nailazite na prepreku, u vidu ivičnjaka ili ležećeg policajca, prilagodite brzinu i što nežnije pređite preko prepreke. Takođe, trudite se da na putu izbegavate rupe i ne vozite prebrzo.

Reglaža

Reglaža ili centriranje trapa jeste podešavanje uglova točkova tako da su oni normalni u odnosu na put ali i međusobno paralelni. Svrha ovakvog podešavanja je bolje držanje pravca na ravnom putu i duži životni vek gume. Ako vam se prednje i zadnje gume troše neujednačeno, ali i ako vam vozilo zanosi u jednu stranu tokom vožnje, to može ukazivati na nepravilno centriran trap.

Provjerite opterećenje

Za svaku gumu je propisana nosivost za koju je projektovana. Ukoliko često gumu preopterećujete, ona će se brže trošiti. Veličina koja određuje nosivost gume naziva se indeks nosivosti.

Promjena pozicije gume

Rotacija guma jeste jedan od načina da produžite njihov vek. Gume se različito troše na različitim osovinama, pa se preporučuje njihova rotacija na svakih 5.000-10.000 pređenih kilometara. Posle promene pozicija obavezno proverite i pritisak u gumama.

Obratite pažnju na šare na gumi

Jako je bitno proveriti šaru na gazećem delu gume. Pored toga što vas policija može kazniti zbog ˝izlizanih˝ guma, možete imati i problema prilikom upravljanja vozilom. Šare na gumama imaju zadatak da prijanjaju podlozi po kojoj se vozi i da omoguće bolje kočenje, pa je samim tim vrlo važna njihova dubina. Dubina šare varira u odnosu na to da li je guma namijenjena za ljetnje ili zimsko doba godine.

Čuvanje guma kada se ne koriste

Kako se gume ne bi oštetile i deformisale potrebno je pravilno ih odložiti na sigurno mesto. Gume sa felnama se skladište na drugačiji način od guma koje se ne nalaze na felnama, pa se na to treba obratiti pažnja.

Izvor: kakopedija.com

03.02.2020.

Категорије

Back to top